Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Ταξίδια και διαβήτης

Ο διαβήτης περιπλέκει το σχεδιασμό των διακοπών που τόσο αξίζετε. Η αλλαγή του προγράμματός σας, οι διαφορετικές ζώνες ώρας, η αυξημένη δραστηριότητα, το πρόχειρο φαγητό ή η κατανάλωση νέων τροφών μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας. Θα πρέπει να είστε έτοιμοι για όλα. Αλλά μην αγχώνεστε! Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να ταξιδέψετε ευκολότερα, εξετάζοντας όλα όσα θα χρειαστείτε για να ταξιδέψετε οδικώς, αεροπορικώς, μέσω θαλάσσης ή σιδηροδρομικώς.

 

Κλείστε ραντεβού με το γιατρό

Αν το ταξίδι σας θα διαρκέσει περισσότερο από μία ή δύο ημέρες, κλείστε ραντεβού με τον ιατρό σας μερικές εβδομάδες πριν την αναχώρηση. Ενημερώστε τον σχετικά με τα ταξιδιωτικά σας σχέδια και ρωτήστε αν έχει οποιαδήποτε ανησυχία ή σύσταση.

 

Εμβολιαστείτε ή πάρτε επιπλέον φάρμακα

Ζητήστε μια επιστολή στην οποία θα αναφέρεται ότι πάσχετε από διαβήτη, καθώς και τα φάρμακα που περιλαμβάνει η αγωγή σας. Μπορεί να φανεί χρήσιμη σε σημεία ελέγχου, φαρμακεία ή για άλλους επαγγελματίες υγείας που μπορεί να συναντήσετε όσο λείπετε.

 

Ρωτήστε τι θα χρειαστείτε

Καλέστε την αεροπορική, τη σιδηροδρομική ή την ακτοπλοϊκή εταιρεία από πριν και ρωτήστε τους εάν διαθέτουν ειδικά γεύματα για άτομα με διαβήτη ή εάν μπορείτε να φυλάξετε σε ψυγείο την ινσουλίνη. Το πιθανότερο είναι ότι θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας.

Ταξιδεύετε στο εξωτερικό; Είναι καλή ιδέα να μάθετε (ή τουλάχιστον να γράψετε) χρήσιμες φράσεις όπως «Έχω διαβήτη» ή «Πού είναι μια κλινική ή νοσοκομείο;» στην τοπική γλώσσα. Κάντε μια μικρή έρευνα και βρείτε τη διεύθυνση τουλάχιστον μίας κλινικής ή νοσοκομείου στο μέρος όπου θα ταξιδέψετε, στην οποία μιλούν τη γλώσσα σας.

Αν ταξιδεύετε αεροπορικώς, μάθετε τις οδηγίες της αεροπορικής εταιρείας για επιβάτες με διαβήτη πριν ακόμη αρχίσετε να φτιάχνετε τη βαλίτσα σας. Τα περισσότερα αεροδρόμια επιτρέπουν να έχετε μαζί σας τα υλικά που χρειάζεστε – όπως φάρμακα, ινσουλίνη, σύριγγες, αντλίες ινσουλίνης, συσκευές τρυπήματος, μετρητές γλυκόζης αίματος και όλες τις προμήθειες, ακόμη και φαγητό για την αντιμετώπιση υπογλυκαιμιών – αλλά αυτά πρέπει και πάλι να περάσουν από την ασφάλεια του αεροδρομίου. Το αεροδρόμιο μπορεί να μην ζητά να έχετε μαζί σας συνταγή, αλλά αν έχετε, αυτό μπορεί να βοηθήσει να ξεκαθαριστούν τυχόν ερωτήσεις κατά τον έλεγχο. Επικοινωνήστε με το αεροδρόμιο για να μάθετε εάν υπάρχουν άλλοι ειδικοί, τοπικοί περιορισμοί τους οποίους πρέπει να τηρήσετε.1

 

Διαχειριστείτε τον χώρο των αποσκευών σας

Διαχειριστείτε τον χώρο των αποσκευών σας για να πάρετε μαζί σας επιπλέον εξοπλισμό και φάρμακα. Για πόσο καιρό θα λείπετε; Τώρα, προσθέστε προμήθειες για 2 επιπλέον εβδομάδες και θα είστε άνετα προετοιμασμένοι για οτιδήποτε.

Αν ταξιδεύετε αεροπορικώς ή σιδηροδρομικώς, θα χρειαστείτε τσάντα μεταφοράς (χειραποσκευή). Θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα πάντα (και εννοούμε τα πάντα), όπως φάρμακα, σύριγγες, μετρητής γλυκόζης, ταινίες μέτρησης, βελόνες τρυπήματος, αναλώσιμα για την αντλία ινσουλίνης και οτιδήποτε άλλο χρειάζεστε. Αυτό όχι μόνο είναι πρακτικό, αλλά και ασφαλέστερο, διότι οι χώροι των αποσκευών συνήθως δεν κλιματίζονται.

Οι λίστες είναι σημαντικές: τα στοιχεία επικοινωνίας του γιατρού σας, όλα τα φάρμακα που παίρνετε και οδηγίες για το τι χρειάζεστε σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού.

Πιθανώς έχετε ήδη συνηθίσει να μεταφέρετε σνακ, χυμούς ή ταμπλέτες γλυκόζης. Απλώς θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας περισσότερα.

Για να διευκολυνθείτε όσο το δυνατό περισσότερο στα σημεία ελέγχου, αφήστε τα υλικά μέτρησης, τον εξοπλισμό και τα φάρμακα για τη θεραπεία σας στην αρχική τους συσκευασία, με τις ετικέτες από τη συνταγογράφηση να είναι ευδιάκριτες.

Είναι πιθανό ότι θα περπατήσετε πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο, για το λόγο αυτό πάρτε μαζί σας περισσότερα άνετα υποδήματα και ειδικές κάλτσες για τα κουρασμένα σας πόδια.

 

Διαφορετικές ζώνες ώρας

Όταν ταξιδεύετε δυτικά, η ημέρα μεγαλώνει. Όταν ταξιδεύετε ανατολικά, η ημέρα μικραίνει. Αν παίρνετε ινσουλίνη ή από στόματος φάρμακα, μάλλον θα πρέπει να προσαρμόσετε το πρόγραμμα – όπως και τα σνακ και τα γεύματα – ενώ είστε καθ’ οδόν για τον προορισμό σας. Γενικά, μια μεγαλύτερη ημέρα μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεστε περισσότερη τροφή και περισσότερα φάρμακα και μια μικρότερη ημέρα μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεστε λιγότερη τροφή και λιγότερα φάρμακα2. Για το λόγο αυτό, ίσως πρέπει να ελέγχετε συχνότερα το σάκχαρό σας για να διατηρηθεί κοντά στο επιθυμητό εύρος. Πριν ταξιδέψετε, κάντε ένα πλάνο με τον ιατρό σας για τη διαχείριση του διαβήτη σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

 

Ενώ μετακινείστε

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού και εφόσον αυτό είναι εφικτό προσπαθήστε να μην μένετε καθιστοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αν μπορείτε, να σηκώνεστε και να τεντώνεστε ή να περπατάτε για μερικά λεπτά κάθε ώρα.

Να ελέγχετε τα επίπεδα της γλυκόζης συχνότερα από το συνηθισμένο. Πιθανότατα θα περπατήσετε περισσότερο και θα δοκιμάσετε νέες τροφές. Αυτές οι αλλαγές στη ρουτίνα σας μπορεί να επηρεάσουν το σάκχαρό σας.

Και μια που έχετε περισσότερη σωματική δραστηριότητα, να προσέχετε ιδιαίτερα τα πόδια σας. Να αλλάζετε συχνά παπούτσια για να αποφύγετε τις φουσκάλες και να ελέγχετε συχνά αν υπάρχουν φουσκάλες. Αν έχετε προβλήματα στα πόδια σας που σχετίζονται με το διαβήτη, ίσως πρέπει να φοράτε προστατευτικά υποδήματα στην παραλία ή στην πισίνα.

Αν δεν είστε σίγουροι για αυτό που είναι στο πιάτο ή το ποτήρι σας, απλώς ρωτήστε. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσους υδατάνθρακες καταναλώνετε.

 

Μην ξεχνάτε: να φοράτε πάντα μια ιατρική ταυτότητα ώστε να ενημερώνονται οι άλλοι για τον τύπο διαβήτη που έχετε.

Το σημαντικότερο, καλές διακοπές!

1Clinical Diabetes. Flying with Diabetes. Available at: http://clinical.diabetesjournals.org/content/21/2/86.full Accessed June 30, 2015.

2Diabetes UK. Travel. Available at: https://www.diabetes.org.uk/FAQ/Travel-questions/#anchor_4961 Accessed August 24, 2015.

Κοινοποιήστε

Filed under: