Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Η αντιμετώπιση του διαβήτη στα παιδιά

Η διάγνωση διαβήτη δεν πρέπει να υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής του παιδιού σας. Εσείς και το παιδί σας θα έχετε επιπλέον ευθύνες με τον καιρό, αλλά η απαιτούμενη αυτοπειθαρχία μπορεί να ωφελήσει το παιδί σας.


Ως γονέας ενός βρέφους ή ενός νηπίου που διαγνώστηκε μόλις με διαβήτη, η διάγνωση αυτή μπορεί να επηρεάσει περισσότερο εσάς παρά το παιδί σας. Εξάλλου, το παιδί σας εξαρτάται πλήρως από εσάς για όλες τις πλευρές της φροντίδας του, όχι μόνο για την θεραπεία του διαβήτη. Ακόμη και όταν το παιδί σας θα αρχίσει να περπατά και να μιλά, ο διαβήτης θα αποτελεί ένα πολύ μικρό μέρος του κόσμου του. Τα παιδιά ζουν το παρόν. Ξεχνάνε εύκολα τη μέτρηση γλυκόζης αίματος ή την ένεση που ήταν τόσο ενοχλητική το πρωί.


Για τη δική σας ηρεμία, καθώς και για την υγεία του παιδιού σας, εκμεταλλευτείτε κάθε πιθανή ευκαιρία για να επιμορφωθείτε. Μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια ομάδα ή κοινότητα υποστήριξης, στην οποία θα γνωρίσετε και άλλες οικογένειες που αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια θέματα καθημερινά. Βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε τον εαυτό σας. Με το διαβήτη έχετε ευθύνες κάθε μέρα, μερικές φορές και κάθε ώρα και αν δεν προσέξετε, μπορεί να κουραστείτε εύκολα.


Μιλώντας με το παιδί σας

Εσείς αποκλειστικά θα αποφασίσετε τι πληροφορίες θα δώσετε στο παιδί σας και πότε θα είναι έτοιμο να καταλάβει περισσότερα. Για λίγο διάστημα, ίσως αρκεί να γνωρίζει ότι έχει πάρα πολλή γλυκόζη στο αίμα του και χρειάζεται ινσουλίνη για να την απομακρύνει. Και πάλι, είναι καλό να αρχίσετε να μιλάτε νωρίς για το διαβήτη και τα συναισθήματά σας. Επικεντρωθείτε στα δεδομένα για τα αποτελέσματα της γλυκόζης και τις ενέσεις, διότι ακόμη και τα μωρά συντονίζονται στον τρόπο με τον οποίο λέμε τα πράγματα, ο οποίος μπορεί να αποκαλύψει πολλά περισσότερα από ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε.


Συμβουλές για τη φροντίδα μικρών παιδιών

  • Να ακούτε προσεκτικά το παιδί σας. Υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν καταλαβαίνει αρκετά;
  • Να επιλέγετε προσεκτικά τις λέξεις. Μην λέτε ότι οι τιμές της γλυκόζης αίματος ή του σακχάρου είναι «καλές» ή «κακές», να λέτε ότι είναι «υψηλές», «χαμηλές» ή «φυσιολογικές».
  • Να συγχαίρετε το παιδί σας για το θάρρος του όταν έρχεται η στιγμή για τη μέτρηση ή την ένεση.
  • Να δημιουργείτε μια ατμόσφαιρα ζεστασιάς και στοργής κατά τη στιγμή της μέτρησης και της ένεσης. Μια αγκαλιά μετά τη μέτρηση της γλυκόζης αίματος μπορεί να είναι πολύ σημαντική.
  • Αφήνετε το παιδί να συμμετάσχει διαλέγοντας το δάκτυλο για τη μέτρηση ή τρίβοντας το σημείο μετά τη μέτρηση.
  • Να εναλλάσσετε τα σημεία της ένεσης τακτικά. Ιδανικά, δεν πρέπει να κάνετε την ένεση στο ίδιο σημείο παραπάνω από μία φορά κάθε 30 ημέρες.
  • Να ετοιμάζετε όλα τα υλικά που χρειάζονται πριν από τη μέτρηση. Να εκτελείτε τη διαδικασία γρήγορα και ήρεμα. Όσο λιγότερο ανήσυχοι είστε εσείς, τόσο λιγότερο ανήσυχο θα είναι και το παιδί σας.
  • Καθορίστε σε συνεργασία με το γιατρό ένα πλάνο για τη διατροφή, τις μετρήσεις και τα φάρμακα, ειδικά προσαρμοσμένο για το παιδί σας.
  • Αν είναι δυνατό, ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετάσχει σε μια κατασκήνωση για παιδιά με διαβήτη, όπου μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά που έχουν διαβήτη και το προσωπικό έχει σχετικές γνώσεις.

Κοινοποιήστε

Filed under: