Βγαίνοντας έξω για δείπνο με διαβήτη
Είναι πολύ ωραίο να μοιράζεστε ένα καλό γεύμα με καλή παρέα έξω, αφήνοντας πίσω την κουζίνα και τα πιατικά του σπιτιού για να σας σερβίρουν σε ένα εστιατόριο! Το πρόβλημα είναι ότι πολλές από τις επιλογές του μενού συχνά τείνουν να αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα.
Βγαίνοντας έξω για δείπνο με διαβήτη: χρήσιμες συμβουλές
Τι είναι καλό (και υγιεινό) στο μενού; Για να τηρήσετε πιο εύκολα το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείτε, προσπαθήστε να επιλέξετε εστιατόρια με μεγάλη ποικιλία στο μενού και γενικά υγιεινές επιλογές… ωστόσο πρέπει να εντοπίσετε τις παγίδες! Οι μερίδες συχνά είναι μεγαλύτερες και συνήθως το φαγητό περιέχει περισσότερο αλάτι και λίπος. Ενημερωθείτε για τα μεγέθη των μερίδων και προσπαθήστε να μη φάτε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που καταναλώνετε στο σπίτι. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε καλύτερες επιλογές στα εστιατόρια.
- Ζητήστε από τον σερβιτόρο πιθανές επιλογές για διαβητικούς.
- Ζητήστε να σερβίρουν τις σάλτσες και το ντρέσινγκ ξεχωριστά έτσι ώστε να μην καταλήξετε με μία «πνιγμένη» σαλάτα, που βαθμολογείται με 0 στην κλίμακα υγιεινής διατροφής.
- Διευκρινίστε ότι δεν επιθυμείτε να προστεθεί αλάτι στο φαγητό σας κατά το μαγείρεμα.
- Αποφεύγετε τα τηγανιτά και παναρισμένα τρόφιμα, γιατί έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, λιπαρά και θερμίδες.
- Αντικαταστήστε τις τηγανιτές πατάτες με μία σαλάτα.
- Εάν έχετε παραγγείλει ποτό, αποφύγετε τα κοκτέιλ με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως η μαργαρίτα και το ντάκιρι.
- Επιδιώξτε ποικιλία και μέτρο.
- Με κάθε γεύμα καταναλώνετε και λαχανικά.
- Επιλέξτε φαγητά από το μενού μαγειρεμένα ποσέ, στο φούρνο, στον ατμό, ψητά, στο γκριλ, ψητά στην κατσαρόλα ή σοταρισμένα.
- Επιλέξτε ένα ελαφρύ ορεκτικό, όπως θαλασσινά στον ατμό ή σούπα λαχανικών.
- Προσοχή στους μπουφέδες, οι οποίοι πολύ συχνά είναι συνώνυμοι της υπερβολής.
Θα πρέπει να αποφεύγετε εντελώς το γρήγορο φαγητό και τα φαστφουντάδικα;
Όχι απαραίτητα, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να αποτελεί συνήθεια – τόσο για χάρη του σακχάρου σας όσο και για χάρη της μέσης σας. Υπάρχουν τρόποι να μετριάσετε τις επιπτώσεις του φαγητού σε αυτόν τον τύπο εστιατορίων:
- Μην παραγγέλνετε υπερβολικά μεγάλες μερίδες, ακόμα και αν παρέχονται στα πλαίσια προσφοράς. • Αποφεύγετε τη μαγιονέζα και τις πολύ «πλούσιες» σάλτσες.
- Παραγγείλετε το χάμπουργκερ χωρίς τυρί: έτσι αφαιρείτε 100 θερμίδες, για να μην αναφέρουμε τα λιπαρά και το νάτριο που θα αποφύγετε.
- Αντικαταστήστε τις τηγανιτές πατάτες με μία σαλάτα.
- Όταν παραγγέλνετε χάμπουργκερ, διαλέξτε κοτόπουλο αντί για μοσχαρίσιο κρέας.
- Επιλέξτε νερό ή γάλα αντί για αναψυκτικό.
- Τέλος, μην ξεχνάτε ότι το μέσο γεύμα ενός φαστφούντ μπορεί να περιέχει έως και 1.000 θερμίδες.
Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Η ισορροπία είναι το κλειδί για να απολαύσετε τις εξόδους σας. Να γνωρίζετε τι υπάρχει στο πιάτο σας και πώς οι επιλογές του φαγητού σας επηρεάζουν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, δώστε μία ευκαιρία σε πιο υγιεινές επιλογές: θα εκπλαγείτε ευχάριστα!
Βιβλιογραφικές παραπομπές:
American Diabetes Association, “Eating Out”: https://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/food-tips/eating-out/. Accessed March 20, 2014.
Diabetes Québec, “Les restaurants-minute”: http://www.diabete.qc.ca/fr/comprendre-le-diabete/pratique/situations-particulieres/les-repas-au-restaurant/. Accessed March 20, 2014.
EatRight Ontario, “Diabetes and dining out”: http://www.unlockfood.ca/en/Articles/Diabetes-Prevention/Diabetes-and-dining-out.aspx. Accessed March 20, 2014.
Canadian Diabetes Association, “Eating away from home”: http://archive.diabetes.ca/files/EatingEnglish.pdf. Accessed April 10, 2014.
Agence de la santé et des services sociaux de Montréal, “Les restaurants et le diabète”: https://santemontreal.qc.ca/fileadmin/fichiers_portail/Diabete2/5diabete.pdf. Accessed March 21, 2014.