Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Κατάρριψη των διατροφικών μύθων

Ποιος δεν έχει ακούσει παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και το διαβήτη; Στις μέρες μας, με τον καταιγισμό των πληροφοριών που λαμβάνουμε από όλες τις πλευρές, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε την πραγματικότητα από τη φαντασία. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε πιο προσεκτικά 8 από τους πιο συνηθισμένους και «επίμονους» μύθους σχετικά με τη διατροφή.

Μύθος 1: Ο διαβήτης παραλείπει μία γενιά.
Λάθος. Δυστυχώς, ο διαβήτης δεν κάνει διακρίσεις. Το οικογενειακό ιστορικό αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου για αυτή τη νόσο.

Μύθος 2: Ο διαβήτης μπορεί να θεραπευτεί.
Λάθος. Παρότι δεν υπάρχει ίαση, ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και τα άτομα με διαβήτη μπορούν να αποφύγουν τις επιπλοκές ακολουθώντας την κατάλληλη θεραπεία και υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Μύθος 3: Όλα τα υπέρβαρα άτομα θα εμφανίσουν τελικά διαβήτη τύπου 2.
Λάθος. Το πλεόνασμα βάρους είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι κίνδυνοι. Πολλά άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν υγιές σωματικό βάρος και πολλά υπέρβαρα άτομα δεν γίνονται ποτέ διαβητικοί.

Μύθος 4: Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να καταναλώνουν προϊόντα διατροφής που είναι εδικά σχεδιασμένα για αυτούς.
Λάθος. Σε γενικές γραμμές, η συνιστώμενη δίαιτα για τα άτομα με διαβήτη δεν διαφέρει από εκείνη που συνιστάται για κάθε άλλο άτομο, δηλαδή χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά (ειδικά κορεσμένα λιπαρά) και υψηλή περιεκτικότητα σε συστατικά ολικής άλεσης, λαχανικά και φρούτα. Τα διατροφικά προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για τα άτομα με διαβήτη γενικά κοστίζουν περισσότερο και τα πλεονεκτήματά τους στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα δεν είναι συγκεκριμένα.

Μύθος 5: Τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να φάνε γλυκά ή σοκολάτα.
Λάθος. Τα άτομα με διαβήτη εξακολουθούν να μπορούν να απολαύσουν τα γλυκά. Αλλά θα πρέπει να μιλήσουν για αυτό με το γιατρό τους, να καταναλώνουν μικρές μερίδες και να συνδυάζουν τα «διαλείμματα για γλυκό» με ένα πρόγραμμα άσκησης και υγιεινή διατροφή. Τα υποκατάστατα της ζάχαρης είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό χωρίς τα επίπεδα του σακχάρου να βγουν εκτός ορίων.

Μύθος 6: Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κρυολογήματα και γρίπη.
Λάθος. Ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη συνιστάται να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, γιατί η γρίπη, όπως και το κοινό κρυολόγημα, καθιστούν δυσκολότερη τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές.

Μύθος 7: Εάν ο γιατρός σας συνταγογραφήσει ινσουλίνη, αυτό δείχνει ότι δεν έχετε διαχειριστεί αρκετά καλά το διαβήτη τύπου 2.
Λάθος. Ο διαβήτης είναι συνήθως μία εξελισσόμενη νόσος. Συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται από το στόμα στα αρχικά στάδια, αλλά με την πάροδο του χρόνου ο οργανισμός παράγει ολοένα και μικρότερη ποσότητα ενδογενούς ινσουλίνης, γεγονός που τελικά μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για ινσουλινοθεραπεία. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να δείτε τη θεραπεία ως έναν τρόπο βοήθειας προς τον ασθενή και όχι ως ένδειξη αποτυχίας του ασθενούς.

Μύθος 8: Όλα τα λιπαρά θα πρέπει να αποφεύγονται.
Λάθος. Τα λιπαρά είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της πέψης και της απορρόφησης των βιταμινών, ειδικά των βιταμινών A, D, E και K. Η πρόληψη της συσσώρευσης λιπώδους ιστού στους μηρούς, στους γοφούς ή στην κοιλιά σας είναι θέμα διαχείρισης των θερμίδων και του μεγέθους των μερίδων.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Η διάδοση της χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνέβαλλε σημαντικά στην άνθιση των διατροφικών μύθων. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την παραπλάνηση είναι να κρίνετε όλα όσα ακούτε ... και να κρατάτε μόνο τα πραγματικά στοιχεία!

Βιβλιογραφικές παραπομπές

Diabetes Québec, “Mythes et statistiques”: http://www.preventiondiabete.ca/mythes-et-statistiques/categorie/0/page/5. Accessed April 2, 2014.
American Diabetes Association, “Diabetes Myths”: https://www.diabetes.org/diabetes-basics/myths/. Accessed April 2, 2014.
EatRight Ontario, “Diabetes ‒ these facts may surprise you!”: http://www.eatrightontario.ca/en/Articles/Diabetes-Prevention/Diabetes-%E2%80%93-these-facts-may-surprise-you!.aspx#.UzwxBIU0_ts. Accessed April 2, 2014.
EatRight Ontario, “Resources ‒ Facts on Fats”: http://www.unlockfood.ca/en/Articles/Heart-Health/Facts-on-Fats.aspx. Accessed April 2, 2014.
Joslin Diabetes Center, “Will Diabetes Go Away”: https://www.joslin.org/info/will_diabetes_go_away.html. Accessed April 2, 2014.

Κοινοποιήστε

Filed under: